Thames Water (Clearwater Court) HQ Refurbishment

This office re-design was initiated as part of an overall Thames Water Transformation Project. A key objective was to accommodate additional head count but probably more important was to change the way we work, create more spaces for collaboration and remove the ‘meeting’ culture. Space-pod achieved all of this and more. Plus the avoidance of having to take on any additional swing space whilst the work was carried out was a massive bonus. Spacepod’s solution to all our challenges was always enthusiastic and they delivered a great result.

Gary Hills, Thames Water Principal Contracts Manager - Estates and Facilities

Client: Thames Water
Location: Clearwater Court, Reading, Berkshire, UK
Size: 82,000 sq. ft.
Project duration: FIXED 22 week programme
Date: April 2016

Scope of Project: Occupied Space Churn Refurbishment over 5 floors, Collaborative Workspace Design, Space Planning, Corporate Branding, Office Refurbishment, Partitions & Frameless Glazing, Meeting Rooms, Intelligent AV Solutions, Whiteboard Walls, Office Pods, Bench Desks, Office Furniture, Kitchen & Cafe, Air Conditioning

Image

When Thames Water, the UK’s largest water company, headquartered in Reading, faced the prospect of outgrowing their landmark circular building on the river due to expanding employee numbers and a lack of collaborative meeting spaces, they turned to space-pod for creative solutions.

The project also had a requirement to reflect the existing architecture and company branding in the new design and make better use of daylight.

Finally, and most importantly, Thames Water took advantage of space-pod’s occupied space churn model (refurbishment of occupied office space whilst in situ) to deliver the works over a fixed 22 week program with extended out of hours working which resulted in minimal disruption to the business.

Space-pod increased headcount to enable Thames Water to house 380 additional staff, taking the overall building count to in excess of 1100 and, at the same time, create over 650 further meeting spaces without the need to move to larger premises.

124 workstations were accommodated per wing with two formal meeting spaces to each of nine operational wings, and further meeting spaces allowed in the break out areas. Each wing now has break‐out areas located at the entrance and end of wings with innovative self-contained meeting pods, and a mix of breakout furniture to seat in excess of 50 people per wing. Each wing has Project Areas incorporating writeable surface, standing meeting units sand space to display plans and programmes.

One complete wing was turned into a meeting room suite – complete with frameless glazing and portholes to maximise light and integrate with intelligent AV solutions to provide an imaginative, conducive meeting experience.

Aside from updating the working environment, improving storage and integrating the corporate brand into the office landscape, Thames Water achieved a significant cost saving by conducting the entire operation using space-pod’s occupied space churn model, thus negating the need to pay rent and relocation fees on a nearby site (to act as a decant space) while the work was being carried out with minimal loss of productivity during the works.